Bine ai venit! Aceasta este o "parcare pentru ganduri".
Nu se plateste taxa nici de stationare, nici de oprire.

luni, 2 decembrie 2013

Pregatiri pentru sarbatori de iarna in Cluj

A venit iarna! Temperaturile negative inregistrate in termometru, ne-au transmis semnalul, ca vremea rece a pus stapanire pe Cluj. Era si normal sa vina anotimpul rece, doar suntem la inceputul lunii decembrie. Acum cateva zile, am si vazut primii fulgi de nea. A nins asa de frumos! Cu fulgi mari, ce prevesteau ca povestile de iarna abia acum incep sa se rescrie. 
De fiecare data cand ninge, totul in jur capata o alta dimensiune: una de poveste, in care noi ne transformam in spirudusii lui Mos Craciun. Da, mereu la inceputul lunii decembrie tot orasul se pregateste de sarbatoare. Marile magazine dau de fiecare data tonul! Ghirlandele, globurile, decoratiunile, instalatiile de brad, brazi artificiali, jucarii, toate ne duc cu gandul spre sarbatoarea Craciunului. 
Nu te poti abtine sa nu cumperi macar un glob, cand vezi atata stralucire. Brusc iti aduci aminte de momentele, cand erai copil, si cand asteptai cu mare nerabdare sosirea Craciunului. Nu uitai niciodata sa lasi in geam o scrisoare pentru Mos Craciun, in care sa-i specifici la ce visezi tu, noapte de noapte. E spiritul Craciunului! E cel mai frumos sentiment. 
Craciunul este acea perioada din an, cand orasul este imbracat in haine de sarbatoare: pe stalpi, pe copaci, la fiecare colt de strada atarna luminite, stelute, ghirlande. Culoarea albastra a beculetelor de Craciun se reflecta extrem de frumos din geamurile magazinelor, in ochii copiilor si in stratul de zapada asternut pe jos. 
De fiecare data inceputul lunii decembrie, ne aduce un "preview" al orasului Cluj-Napoca in sarbatoare, pentru ca atunci sunt aprinse pentru prima data, toate luminitele de Craciun. Pe bd-ul Eroilor e atat de frumos sa te plimbi, sa admiri albastrul beculetelor de Craciun din intunericul noptii. Copacii sunt si ei pregatiti sa intampine cu lumina si caldura lor,  sarbatoarea Craciunului, dar si pe orice calca in zona pietonala din centrul orasului. 
Dintr-o data te transformi in... copil! Doar un copil se stie bucura de lucrurile atat de simple si de frumoase, de magia sarbatorii, ce ne aduce pe toti impreuna. Vis-a-vis de Teatrul Municipal Cluj-Napoca, sta falnic si in acest an, un brad, care a prins Craciunul cu siguranta de zeci de ani incoace. S-a pregatit si el tot anul, pentru ca tot mai multe ghirlande, lumini sa-i atarne pe crengi si sa ne faca pe toti mai voiosi. 
Oriunde privesti: in stanga, in dreapta, sau chiar spre inaltul cerului, peste tot esti intampinat in aceasta perioada de lumina...Craciunului. E frumos, cum in preajma zilei de 25 decembrie, toate casele din Cluj adapostesc inauntru un brad natural sau artifical, garnisit cu de toate: globuri, ghirlande, instalatii luminoase. Si nu doar brazii stralucesc din interiorul caselor, ci si ferestrele, care de fiecare data adapostesc cate un Mos Craciun in miniatura, dornic sa ne cante ceva, atunci cand este actionat de la buton. Sunt atarnate pe geamuri si in balcoane, tot felul de obiecte de sarbatoare: lumanari de Craciun, confectionate din plastic, dar care lumineaza la fel de puternic, ca si o lumanare aprinsa de foc. Geamurile sunt presarate cu fulgi mari, fie desenati de frigul iernii, fie pictati de clujeni.
Aici, in Gheorgheni, un brad inalt si colorat in albastru, de luminitele atarnate pe crengi, anunta de fiecare data cand vine seara. Se vede asa de frumos de pe balconul meu. Este amplasat, chiar in curtea bisericii ce poarta hramul lui Sfantul Dimitrie Basarabov.
In asteptarea Craciunului si al zapezii, orasul Cluj-Napoca este invaluit intr-o aura de sarbatoare si este pregatit sa-si primeasca oaspetii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu