Bine ai venit! Aceasta este o "parcare pentru ganduri".
Nu se plateste taxa nici de stationare, nici de oprire.

joi, 31 octombrie 2013

Gustul copilariei, acum la atingerea unui singur buton!

A gati pentru unii e o placere, pentru altii o necesitate, iar pentru o parte din noi o activitate deloc placuta. Eu ma inscriu in prima categorie. :) Ador sa gatesc, sa incerc retete noi, vazute pe la televizor, citite pe net, povestite de prieteni, degustate pe la restaurante. :) Gatitul pentru mine e ca si fotbalul pentru barbati...o adevarata relaxare. :) Momentan nu dispun de un cuptor performant, insa mi-as dori sa am un cuptor incorporabil , Hotpoint Ariston FK1039E.20X/HA.  E cuptorul, la care visez si cel care m-ar putea ajuta sa pun in practica toate ideile gastronomice. Am cautat cel mai bun pret la acest model si l-am gasit aici. 
Va trebui sa-i scriu lui Mos Craciun, poate cine stie, mi-l va lasa sub brad. Pana atunci voi fi cumintica, ca sa nu ma uite mosul anul acesta. :)

Cuptor Incorporabil Hotpoint Ariston FK1039E.20X/HA, Comanda tactila, Sistem Dual Flow, Rotisor, (Inox)


Daca as avea un astfel de cuptor incorporabil, cate bunatati as putea pregati pentru familia mea! As incepe cu painea, iar cuptorul m-ar ajuta sa obtin exact acel gust delicios, intalnit doar in bucatariile bunicilor, tocmai pentru ca as seta cuptorul pe programul special pentru paine. As obtine o paine cu o coaja crocanta, aurie, numai buna de mancat cu o cana de lapte rece. Deja mi se face pofta, doar cand ma gandesc. :)
Langa paine as gati ciolan in bere. As pune ciolanul de porc proaspat intr-o punga speciala, l-as impana cu usturoi, cu sare de mare, paprika si l-as introduce la cuptor. Dupa ce s-ar patrunde, l-as scoate din punga, as porni arzatorul de sus al cuptorului si l-as lasa la rumenit. O delicatesa, de sa te lingi pe degetele. :) Pentru ca vorba aceea...cea mai buna leguma este..porcul. In afara de vegeterieni, nu cred ca ar avea cine sa ma contrazica. :) 
O reteta de mancare traditionala, pe care as gatit-o in acest cuptor de la Ariston, ar fi sarmale. Dupa ce ar fi fierte pe plita cuptorului, le-as baga intr-o oala de lut la cuptor sa se rumeasca putin si deasupra. Intre straturile de sarmale as pune si ciolan de porc afumat. O mancare, care iti trezeste toate...papilele.:)
La desert as pregati traditionalul cozonac. As folosi reteta bunicii mele, care niciodata nu a dat gres. Bunica mea folosea maia, pentru cozonac, adauga in compozitie nuca, cacao, mac si stafide. Mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor alaturi de traditionalele sarmale imi aduce aminte intotdeauna de Craciun. :) 
Acum ma gandeam, ce bine ar merge un pui rotisat cu niste cartofi la cuptor! Delicios! In plus, cuptorul incorporabil de la Artiston Hotpoint ma va ajuta sa rumenesc puiul pe toate partile, astfel ca eu si sotul meu nu ne vom mai "duela" pe pielea crocanta a puiului. :)
Cand ma gandesc la copilarie, rulorile cu bezea imi trezesc cele mai frumoase amintiri. Mama facea rulourile la cuptor, pe eprubeta din sticla sau pe tulei pe porumb, iar cand se raceau, le umplea cu bezea de ou. Minunat de bune.:)
O alta mancare simpla, dar pe care o savurez cu mare drag de fiecare data, este mamaliga cu branza sau cum ar zice sotul meu, branza cu mamaliga ( mai ales ca eu pun din abundenta branza). As pregati mamaliga pe plita vetroceramica de la Ariston Hotpoint, apoi dupa ce as pune branza in straturi, as baga-o la cuptor sa se topeasca ultimul strang de branza, cel de deasupra. Tot pe plita cuptorului, as pregati langa mamaliga cu branza, tocanita de pui si o supa de salata.
E minunat ca atat plita vetrocerarmica, cat si cuptorul incorporabil dispun de timer, asa ca intre timp eu as putea sa ma ocup de fetita mea sau as putea face alte treburi prin casa.:) In plus, mancarea nu se va arde niciodata, asa ca doamnele, care folosesc astfel de electrocasnice nu vor mai putea avea scuze pentru..mancarea arsa sau nefacuta. :)
 Ma gandesc, ca daca pe vremea cand eram eu mica, mama sau bunica dispuneau de atata tehnologie, isi deschideau cu siguranta propria lor afacere: dulciuri...delicioase.In plus, pe vremea copilariei mele, retetele romanesti traditionale erau la moda. Acum crema de zahar ars s-a transformat in creme brulee, crema de ciocolata in mousse de ciocolata s.a.m.d. Cat de usor e acum sa-ti reincalzesti orice timp de preparat.Acum poti folosi cuptorul cu microunde. In copilarie o incalzeai pe aragaz. :)
O reteta, pe care mi-ar placea sa o fac. este un sufleu de ciocolata. La acest preparat culinar este foarte importanta temperatura si timpul de gatire. Daca folosesti ambii parametrii corect, ar trebui sa te bucuri de o minunatie gastronomica.
Apropo de ciocolata, salamul de biscuiti este un alt preparat care-mi aduce aminte de copilarie. Chiar si pentru aceasta reteta se foloseste plita vetroceramica, pentru a incalzi siropul de zahar cu unt, care se toarna peste cacao si biscuiti, evident pentru a obtine compozitia omogena.
Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica, inainte de Craciun se taia porcul la bunici. Urma apoi un adevarat festin cu slaninuta, carnati, jumari si evident si cu pogaci. Bunica era experta in pogaci! Am facut si eu pogaci in cuptor, dar din pacate nu au mai avut gustul de alta data, gustul copilariei.
Toamna, dupa ce se facea magiunul de prune, bunica obisnuia sa faca palente cu prune. Mama ce bune erau! Le mancam asa calde.:)
In aceasta perioada a anului, pe vremea cand eram eu mica, bunica pregatea bostan la cuptor sau dovleac la cuptor. Era incredibil de bun. Il taia in felii mai groase, il punea intr-o tava si-l baga la cuptor. Sub tava cu dovleacul punea inca o tava cu apa. Ce bun era! Eu imi alegeam mereu feliile, care erau mai coapte pe exterior. Ce usor ar fi pentru bunica mea sa le rumeasca acum, folosind cuptorul cu arzator deasupra de la Ariston Hotpoint.
Si dupa atatea preparate minunate, e timpul sa pune masina de spalat vase de la Ariston...sa-si faca treaba. :)
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2013.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu